Sabtu, 13 Februari 2010

pELANGI YANg TERCalaR


Tiada satu pun di dalam hidup ini yang benar-benar sempurna, walau kemana sekalipun pancaindera setiap insan waima setiap dari kita ditujukan tentu sekali kita bersetuju betapa kesempurnaan yang kita dambakan senantiasa disulami kecacatan.


Assalamualaikum..


Andai setiap dari golongan manusia terlalu taksub akan kesempurnaan maka akan terpancarlah suatu persepsi yang salah jauh melangkaui jenis kesempurnaan yang harus kita semua perjuangkan. Hati menutupi kita dari membezakan kesempurnaan dan kecacatan dan akal mengerah kita menduakan keduanya.


Suatu jenis kesempurnaan perlulah di cari atau kemungkinan di perbaiki dari kecacatan sedia ada, tidak kiralah jika terpaksa bermula semula ataupun sekadar merubah dimensi dipertengahan jalan, tetapi semangat yang mengiringinya tidak harus kita lupakan. Pancaindera untuk menentukan, akal bagi memberi rasional dan hati pula memberikan nilai keindahan padanya. Jangan dipisah kan setiap satu darinya atau bakal tercalarlah kesempurnaan yang dicari.


Ketaksuban terhadap kesempurnaan akhirya akan memakan diri manakala melindungi kecacatan akan terus menyesat kan kita dari fitrah asal manusia.Keputusan perlu dilakukan segera bagi mempertahankan apa yang sepatutnya, perjuangan mesti diteruskan dengan membetulkan apa yang salah, dan kesilapan perlulah diambil sebagai pengajaran di masa hadapan. Wahai yang berkenaan majukanlah langkah dengan iltizam yang satu agar matlamat yang murni ini dapat dicapai.


Jangan biarkan pelangi dicalari lagi!!


0 comments:

O.N.E forever © 2008 Template by:
SkinCorner